3 redenen om volgend jaar EINDELIJK te starten met beleggen

Starten met beleggen is een mooi financieel voornemen voor komend jaar. Waarom het nu echt tijd wordt om daarmee te beginnen? Renée geeft je 3 redenen.

Steeds meer (ook jonge) mensen beleggen. Toch is er – tot mijn persoonlijke frustratie – nog altijd een flinke groep die zich ver houdt van beleggen. Die heeft nog altijd die oude overtuigingen in het hoofd. Beleggen is eng. Het is alleen voor rijke mensen. Het risico om al je geld te verliezen is veel te groot. Je blijft berooid achter. Overtuigingen die stuk voor stuk niet kloppen, zolang je beleggen verstandig aanpakt.

Dus:
Je belegt met geld dat je over hebt.
Je belegt voor de lange termijn.
Je spreidt de beleggingen.
Je houdt genoeg geld op je spaarrekening. 

Hou je daaraan en beleggen is een fijne manier om je vermogen rustig aan te laten groeien, gedurende de jaren. Geld dat groeit (of niet), kan het verschil betekenen tussen net rondkomen en er warmpjes bijzitten. Tussen kinderen met een studieschuld of kinderen die schuldeloos hun studies kunnen doorlopen. Dat zijn nogal grote en levensveranderende dingen. 

3 redenen om in het nieuwe jaar te starten met beleggen

  1. De spaarrente is 0% en de inflatie bijna 5%. Niet afhaken nu door al die cijfers. Het heeft namelijk grote gevolgen voor hoe jij er financieel bij zit. Inflatie betekent dat je geld minder waard wordt. Op 31 december koop je er 5% minder voor, dan je op de 1 januari ervoor deed. Het geldbedrag blijft hetzelfde, de waarde verdampt. Normaal gesproken corrigeert de spaarrente dat een beetje, maar die is nu 0%. Ai…

    Stel. je spaart op een spaarrekening voor de studie van je kinderen. Met een inflatie van 5% wordt je spaardoel dus steeds hoger want alles wordt duurder, maar je spaargeld groeit niet, want je krijgt geen spaarrente. Dat betekent dat je flink meer moet inleggen om dat uiteindelijke doel te behalen. Bij beleggen is de kans dat je geld over de lange termijn wel groeit, groot. Zo hou je die inflatie deels of ruimschoots bij (afhankelijk van hoe je beleggingen het doen). En hoef je onder de streep dus minder in te leggen.

  2. Des te langer je je beleggingen laat staan, des te groter zal waarschijnlijk je rendement zijn. Dat komt door het rente op rente effect. Stel dat je in het eerste jaar 8% rendement maakt. Keurig. Je laat die winst lekker staan en die groeit weer mee. Het jaar erop maak je bijvoorbeeld 5% rendement. Dan maak je dat rendement ook over je winst van het jaar ervoor. Doordat je winst steeds meegroeit, gaat je geld steeds harder groeien. 


Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

  1. Beleggen is nog nooit zo makkelijk en goedkoop geweest. Toen ik voor het eerst een los aandeel kocht (wat ik nu sowieso niet meer doe) was dat een heel gedoe bij een grote bank. Met hoge kosten ook. De laatste jaren kwamen indexfondsen in zwang. Dat zijn mandjes met allerlei verschillende aandelen erin. Je koopt dus niet één of twee aandelen, maar meerdere tegelijk. Dat kunnen er 25 zijn, maar ook een paar duizend. WIj  stoppen zelf bijvoorbeeld elke maand geld in het indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal van Meesman.

    Dat is een duurzaam fonds waar ruim 6.000 aandelen in zitten, uit verschillende regio’s en verschillende branches. Zo hoef je geen losse aandelen meer uit te zoeken maar beleg je heel makkelijk heel breed. En de kosten zijn ook heel goed te behappen. Ze verlagen die per 1 januari 2022 zelfs  van 0,5% naar 0,4%. Zo kun je dus compleet passief beleggen. Niks geen Financieele Dagblad lezen elke dag. Gewoon je inleg elke maand laten afschrijven (gaat dus ook vanzelf) en je bent begonnen met beleggen. Wij zijn al jaren fan!

Starten met beleggen hoeft niet eng of gevaarlijk te zijn. Laat vooroordelen je niet weerhouden. Zorg dat je weet wat je doet en kijk naar de lange termijn. Dan kan het een heel fijne manier zijn om je geld te laten groeien.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!