3 redenen om geen bitcoins te kopen

Het lijkt wel alsof iedereen massaal bitcoins koopt. Een goed idee? Of worden we verleid door snel geld? Saskia geeft je 3 redenen om juist géén bitcoins te kopen. 

Slapend rijk worden met Bitcoin. Dat lijkt me wel wat. Maar als het zo simpel was, dan had iedereen het wel gedaan en waren we nu met z’n allen miljonair. In mijn vorige artikel deelde ik 3 redenen om wel bitcoins te kopen. Toch zijn er ook volop redenen om het niet te doen, zoals de risico’s, de spanning en de kans om geld verliezen. Daarom bespreek ik nu 3 redenen waarom ik (nog) geen bitcoins heb gekocht.

1. Een groter risico dan regulier beleggen of sparen

De laatste tijd lees je overal dat je je geld moet beleggen omdat de spaarrente zo laag is. En nu er ook nog inflatie is (wat je geld steeds een beetje minder waard maakt) lijken die meningen nog sterker te worden. Natuurlijk: de mensen die dat zeggen hebben een punt. Van geld op je spaarrekening word je niet rijk. Maar je geld in Bitcoin steken is geen alternatief voor sparen, zoals sommige mensen wel lijken te denken. Het is een andere optie, met een veel en veel hoger risico.

Echt veilig sparen doe je alleen op je spaarrekening. Als mijn bank failliet gaat, dan kan mijn spaargeld niet zomaar verdwijnen. Dit komt door het depositogarantiestelsel. Iedere bank die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, dekt spaargeld tot € 100.000. Mijn gespaarde geld is dus veilig. Check dit ook even voor jouw bank.

Ook voor beleggingen is er zo’n regeling. Dit heet het beleggerscompensatiestelsel. In veel gevallen is je geld dan tot € 20.000 gedekt. Deze regeling kan in werking treden wanneer de bank of beleggingsonderneming failliet gaat. Op die manier loop je dus geen risico.

Maar er is natuurlijk wel het risico van dalende koersen. Of in het ergste geval, een digitale munt die compleet waardeloos wordt. Dat verlies is helemaal voor eigen rekening. Dat risico is echt wel wat hoger dan bij beleggingen in aandelen. Daar zitten bedrijven achter die een bepaalde waarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Apple of Facebook. Bij cryptomunten en dus ook bij Bitcoin, is dat niet zo. Als straks blijkt dat Bitcoin toch niet de toekomst heeft, is het niet ondenkbaar dat de waarde volledig verdampt. Dat gebeurt bij een aandeel alleen wanneer het bedrijf erachter failliet zou gaan.

De koers van Bitcoin gaat hard op en neer. De ups en downs zijn extremer dan bijvoorbeeld bij gespreid beleggen in aandelen. Schommelingen van tientallen procenten per week zijn op de reguliere beurs heel zeldzaam. Dan is er echt iets heel heftigs aan de hand. Bij Bitcoin gebeurde het al geregeld. Je moet daarmee om kunnen gaan en dus ook echt geld over hebben. Geld dat je niet nodig hebt om rekeningen van te betalen, bijvoorbeeld.

Bitcoins kopen

2. Te laat om in te stappen?

Willen meer mensen bitcoins kopen? Dan stijgt de prijs. Dit is logisch. Hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs. Maar ook het omgekeerde is waar. Als er minder kopers zijn, dan daalt de prijs.

In 2017 werd de recordprijs van Bitcoin bereikt door veelal particuliere beleggers. Dit waren gewone mensen, zoals jij en ik, die bitcoins kochten en verkochten. Het nieuwere record van 2020 kwam vooral door grote beursgenoteerde bedrijven die bitcoins gingen kopen. Dit worden institutionele investeerders genoemd. De vraag van bedrijven naar bitcoins nam toe en daarom steeg de koers. 

De verwachting is dat steeds meer van dit soort grote bedrijven willen meedoen. Volgens het vraag en aanbod principe zou de stijgende trend van Bitcoin daardoor door moeten zetten. Maar Bitcoin heeft al last van walvissen. In de cryptowereld is een Bitcoin-walvis een bekend begrip. Dit is een persoon of instelling die veel bitcoins heeft. Op dit moment hebben ongeveer 2500 mensen 40% van alle bitcoins in hun bezit. Als zij met z’n allen samen besluiten om te verkopen, dan klettert de koers naar beneden. En weg is je geld.  Zo kan een kleine club mensen de koers van Bitcoin bepalen. Goed om te weten.

Mocht het nou zo zijn dat grote bedrijven, pensioenfondsen en kapitaalbeheerders toekomst blijven zien in Bitcoin, dan kan de koers ook verder doorzetten. Dus of je te laat bent? Dat kan niemand – al schreeuwen ze nog zo hard – je vertellen.

3. Bitcoin als oermunt, maar er is meer!

Eerlijk is eerlijk. Zo’n grote klapper als een paar jaar geleden ga je waarschijnlijk niet meer maken met Bitcoin. Sommige mensen denken zelfs dat het eigenlijk al te laat is om in te stappen. Maar of dit echt zo is? Dat weet niemand. Je kunt Bitcoin niet meer zo goedkoop kopen als jaren terug, maar je kunt er nog steeds leuk op verdienen. Toch is het goed om te weten dat er ook andere cryptomunten zijn. 

Er zijn al een heleboel andere soorten digitale munten. En sommige van hen doen het aardig goed op de beurs. Voordat je blindelings de Bitcoin-kudde volgt, is het goed om je ook eens te verdiepen in andere crypto’s. Zo heb je ook crypto-indexfondsen waarbij je in verschillende cryptomunten tegelijk investeert. Zeker een aanrader als je iets minder risico wil nemen. Ben je net als ik fan van het programma Wie is de mol? Dan weet je het: spreiden, spreiden, spreiden. Je stopt je geld in meerdere munten, zodat je niet voor 100% geraakt wordt mocht de bitcoin het even wat minder doen. Dit is een prima optie voor mensen die crypto leuk vinden, maar een tikkeltje minder spanning wel zo fijn vinden.

Lees vooral ook de 3 redenen waarom je vooral wél bitcoins zou moeten kopen.

Doe je eigen onderzoek, wees je bewust van de risico’s en maak daarna zelf een beslissing.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!