3 redenen dat je niet meer om beleggen heen kunt

Beleggen zou onderdeel moeten zijn van ieders financiële plan. Net zoals sparen dat bijvoorbeeld is. Ik geef je 3 redenen waarom ik dat vind.

De laatste maanden werden er massaal beleggingsrekeningen geopend. Niet zo gek. (Veel) mensen hielden door de lockdown geld over en uitgeven was lastig met de restaurants dicht en een wereld vol oranje en rode landen. Tel de rente van 0% op je spaarrente daar nog eens bij op en die run op beleggen was het resultaat. Misschien speelde verveling ook een rol. Je moet toch wat, thuis. En natuurlijk dat de kosten voor beleggen de laatste jaren zo enorm zijn gedaald. Je hoeft echt niet meer de hoofdprijs te betalen zoals vroeger. Beleggen kan nu laagdrempelig en met lage kosten.

Ik geloof dat er meer speelt, hoor. Er is een groep mensen die de laatste jaren opeens mee begint te doen in de financiële wereld. Vrouwen! Het boek van Janneke Willemse ‘Blondjes beleggen beter,’ ging meer dan 10.000 keer over de toonbank. Wie had dat een decennium geleden gedacht, toen beleggen echt nog iets was voor snelle jongens in pak, met snelle auto’s en de ambitie om snel rijk te worden. Het imago van beleggen veranderde. Ook door de nieuwe producten op de markt. Ik neem als voorbeeld het passieve indexbeleggen bij Meesman, wat wij zelf ook doen. Daarvoor hoef je niet alles van aandelen en de beurs te weten. Ze helpen je er heel goed doorheen. Het is laagdrempelig, de kosten zijn laag. En wat ik het grootste voordeel vind: je inleg wordt iedere maand automatisch van je rekening geschreven en belegd zoals dat afgesproken is. Geen omkijken naar. Deze manier van beleggen is echt nieuw en maakt het voor veel meer mensen een optie. Dat kan ik alleen maar toejuichen.

Iedereen die er later een beetje warmpjes bij wil zitten, zou een financieel plan moeten maken. Dat betekent dat je bedenkt hoe jij ervoor gaat zorgen dat je er qua centen steeds een beetje beter bij komt te zitten. Sparen hoort daarbij, het aflossen van je hypotheek, sparen voor je pensioen en beleggen. Wat mij betreft verdient beleggen echt een plekje in dat plan. Ik geef je 3 redenen waarom ik dat vind.

LEES OOK: Beginnen met beleggen: de meest gestelde vragen beantwoord

1. Opbrengst

Als je je geld wilt laten groeien, kun je in deze tijden bijna niet om beleggen heen. Met een spaarrente van 0% wordt je geld door inflatie eigenlijk alleen maar minder geld waard op de bank. Inflatie betekent dat je ieder jaar iets minder kan kopen voor hetzelfde geld. Het is ook de reden dat je vroeger een zakje snoep kocht voor tien cent in guldens, en dat jouw kinderen nu één euro betalen voor datzelfde zakje. Als je rijker wilt worden en niet armer, zul je dus iets anders met je geld moeten doen dan het op je spaarrekening laten staan. Let wel: ik zeg dit over geld dat je over hebt. Nadat je een fijne buffer op hebt gebouwd om dagelijkse pech en tegenslag mee op te vangen, zoals bijvoorbeeld een kapotte auto of een kind dat razendsnel uit zijn kleding groeit. Dit laatste is autobiografisch, trouwens.

Op de website van het Nibud kun je zien wat voor jou een passende financiële buffer zou zijn. Doe de Bufferberekenaar hier. 

2. Spreiden

Ze zeggen bij het casino niet voor niets dat je je winkansen moet spreiden. Wij sparen, hebben een recreatieappartement gekocht die we verhuren. We proberen extra af te lossen op onze hypotheek én we beleggen. Iedere maand een vast bedrag. Dat hoeft heus niet enorm hoog te zijn. Je wilt ook nog een beetje leven. Met een verbouwing net achter de rug, zijn onze potjes aardig leeg. We hebben zelfs het bedrag dat we iedere maand beleggen flink teruggeschroefd. Voor nu. Dat bedrag gaat zo snel mogelijk weer omhoog.


Anyway, je wilt niet al je geld op één paard inzetten. Dus spreid je. Je spaart een beetje (tot je genoeg spaargeld hebt), je belegt, je verduurzaamt je huis misschien, je lost wat af op je hypotheek. Kies dingen die rendement bieden en je dus uiteindelijk geld opleveren. Ik zou ook nooit zeggen: stop alles wat je kan missen in aandelen. Dat doen wij ook niet. Spreiden is echt the key.

DOE OOK: Leer beleggen met PorteRenee

3. Herinvesteren

Beleggen geeft je toegang tot het effect van rente op rente. Misschien heb je er al eens eerder van gehoord. Ik leg uit hoe dat werkt en wat het grote voordeel ervan is. Oké, stel je steekt ieder jaar 1000 euro in de beurs. Dat geeft je een rendement (winst, dus) van 5%. Dat betekent dat je aan het einde van het eerste jaar 1050 euro hebt. In het tweede jaar leg je weer 1000 euro in, plus de 1000 die er al inzat en de 50 euro die je al verdiend had. Hoeveel heb je dan aan het einde van jaar 2? Je zou misschien zeggen weer 50 euro winst, dus 2000 inleg en 100 euro winst. Dat is 2100 euro. Dat klopt niet, want rente op rente gaat spelen. Je hebt je winst van het eerste jaar opnieuw belegd en daar vang je ook weer 5% over. Je maakt rendement over je rendement. Dus is je totale bedrag na het tweede jaar niet 2100 maar 2153. Dat lijkt niet zo’n groot verschil, maar na 25 jaar maakt dit een enorm verschil. Dan heb je niet 25 x 1000 inleg + 50 euro van elk jaar aan winst = 26.250. Nee, je rendement heeft steeds weer nieuw rendement gemaakt en zo kom je na 25 jaar veel hoger uit. Namelijk op 50.113. Wat een verschil he? Dat is dus hoe je rijk wordt met beleggen en waarom het belangrijk is om voor de lange termijn te beleggen. Laat dat rendement maar groeien en groeien. 

Is dit wel een goed moment om te gaan beleggen? Die vraag krijg ik vaak en ik snap ‘m. Er worden economisch slechte tijden voorspeld. Maar als je voor de lange termijn belegt, betekent een dip of een piek niet het einde. De afgelopen 10 jaar gaf de AEX, de Nederlandse beursindex gemiddeld 10% rendement per jaar. Daar zaten goede en slechte jaren tussen, maar gemiddeld is het rendement prachtig. Dan moet je dus wel blijven zitten, niet alles verkopen wanneer het even minder gaat op de beurs. Of wanneer je opeens angstzweet krijgt door voorspellingen over de economie van experts en je buurman en achterneef. Rustig blijven en ver vooruitkijken. Als je dat doet is beleggen een prachtig onderdeel van jouw financiële plan.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!