26 dingen om ’s avonds te doen die (bijna) geen geld kosten

Wil je wat leuks doen vanavond? Zonder dat het (veel) geld kost? Ook dan is er genoeg te doen! Saskia geeft tips.

Na een lange dag werken is het heerlijk om eten te bestellen, online te shoppen of uit te gaan. Maar dat kost wel geld. Ik moet bekennen dat ik regelmatig iets bestel omdat ik me verveel. Lekker scrollen op je telefoon, en ineens heb je weer een pakketje besteld. En had ik dat nou écht nodig? Not really.

Wil je geld besparen door thuis te blijven? Maar weet je niet wat je moet doen? Lees dan deze 28 tips!

Tip 1: Kasboekje bijwerken

Onze eerste tip is natuurlijk zicht krijgen op je geld. Vaak zien mensen hier als een berg tegenop. Maar het kan ook hartstikke leuk zijn! Kijk hoeveel erin en eruit gaat, maak spaarpotjes, stel jezelf een spaardoel, maak een budget. Ga in de weer met je kasboekje en gekleurde stiften, en voordat je het weet, heb je er er een hobby bij.

Tip 2: Maak een moodboard

De meeste mensen hebben wel ergens een stapel oude tijdschriften liggen. Pak een vel papier, lijm en een schaar. En ga lekker knippen en plakken. Heb je deze spullen niet in huis? Dan kun je ook op je computer een moodboard maken. Gewoon met Word en Google of op een Pinterest-board. Kost je niets!

Tip 3: De natuur in

Ook in je eigen buurt in er nog superveel te verkennen. Trek je schoenen aan en ga erop uit! ’s Avonds is dat juist extra leuk.

Tip 4: Kritische blik op je kledingkast

Alleen de kleding houden waar je écht blij van wordt. En de rest verkopen. Dat voelt heel bevrijdend! En je houdt er ook nog een leuk zakcentje aan over.

Tip 5: Een nieuwe inrichting

Gooi de boel eens om. Verschuif de bank, zet die ene kast op een andere plek, of haal wat meubels weg. Met een herindeling kijk je ineens heel anders naar je eigen huis. Zonder iets nieuws te kopen!

Tip 6: Volg een gratis cursus

Er zijn genoeg online cursussen te vinden die niets kosten. Maar wel heel leerzaam zijn!

Tip 7: Begin een side hustle

Wil je geen geld uitgeven? Maar wel verdienen? Kijk dan eens welke side hustle bij jou past. En begin er direct mee.

Tip 8: Thuis fit worden

Geen zin in een sportschool? Ga lekker thuis sporten. Dit kan binnen of buiten. Ga hardlopen, fietsen of wandelen. Of volg een workout via YouTube. Kost je niets, behalve wat energie en uithoudingsvermogen.

Tip 9: Spelletjes spelen

Haal de bordspellen tevoorschijn en organiseer een spelletjesavond. Let the games begin!

Tip 10: Bel een vriend(in)

Een uurtje kletsen hoeft niet altijd onder het genot van een duur wijntje of verse muntthee op het terras. Bellen kost weinig en is wel heel gezellig.

Tip 11: Probeer een nieuw recept

Heb je allerlei kookboeken in de kast staan? Maar nog nooit aangeraakt? Hoogste tijd om daar iets aan te doen. Eten moet je toch. Kun je net zo goed iets nieuws uitproberen.

Tip 12: Ontdek Marktplaats

Het is superleuk om oude spullen een nieuw thuis te geven. En je houdt er ook nog iets aan over.

Tip 13: Ga tuinieren

Of je nu een grote of kleine tuin hebt, er is altijd wel iets te doen. Heerlijk om ’s avonds buiten bezig te zijn.

Tip 14: Pak een goed boek

Neem eens een kijkje in je boekenkast. Er staat vast en zeker nog wel een boek tussen die je nog niet hebt gelezen.

Tip 15: Begin met yoga

Wil je de downward dog onder de knie krijgen? Dan hoef je je niet direct aan te melden bij een yogaklasje. Gewoon gratis via YouTube kan ook.

Tip 16: Maak spaarpotjes

Schrijf de grote dingen op die je graag zou willen kopen. Door alvast spaarpotjes te maken, is de eerste stap al gezet.

Tip 17: Pak de fiets

Na het avondeten een fietstochtje maken is heerlijk! En dat hoeft niet gelijk in wielrenpak en op een snelle fiets. Haal gewoon je oma fiets uit de schuur en maak een ommetje.

Tip 18: Boeiende YouTube video’s

Er zijn superveel leerzame filmpjes op YouTube te vinden. Zoals TED Talks en video’s over geld, sparen en beleggen. Kost niks, maar je steekt er een boel van op!

Tip 19: Neem een bad

We betalen tientallen euro’s om een middag in het water bij een wellnesscentrum te liggen. Maar dat kan ook gewoon thuis. Steek wat kaarsjes aan, zet fijne muziek op en daar is je home spa! Niet gratis, maar wel een stuk goedkoper.

Tip 20: Begin met mediteren

Nee dat is niet zweverig. Maar harstikke fijn! Elke avond 10 minuutjes doet al wonderen. En er zijn genoeg gratis apps die je wegwijs maken in de mediatiewereld.

Tip 21: Word lid van de bieb

Oké, dit is niet gratis. Maar wel mega handig. Je kunt lezen wat je wilt, zonder dat je ieder boek hoeft te kopen. Bovendien kun je meestal de nieuwste en hipste boeken gewoon reserveren, en na een paar dagen ophalen.

Tip 22: Schrijf een brief aan jezelf

Wat zijn je dromen? Wat zijn je toekomstplannen? Zet alles op papier en open je brief na 1 of 5 jaar. Benieuwd wat er is uitgekomen!

Tip 23: Maak een herinneringendoos

Heb je ook spullen die je niet weg kunt doen? Verzamel alles en stop ze in een mooie doos. Zo heb je alles bij elkaar en kun je af en toe herinneringen ophalen.

Tip 24: Luister een podcast

De meeste podcasts zijn gewoon gratis. Kies er eentje uit, zet een kop thee klaar en luisteren maar. Vergeet de PorteRenee Podcast ook zeker niet.

Tip 25: Doe een dansje

Wie zegt dat je alleen mag dansen in de disco? Zet je lievelingsmuziek op, gooi je haren los en dance like nobody is watching!

Tip 26: Een avond niks

Je hebt de hele dag hard gewerkt. Doe lekker niks, gooi de beentjes omhoog en geniet van de stilte.

Thuis blijven klinkt misschien wat saai. Maar er is genoeg te doen! Hiermee bespaar je niet alleen, maar je steekt er ook wat van op: je leert nieuwe skills, kijkt met een andere blik naar je omgeving of je beseft dat je ook van kleine, simpele dingen harstikke blij wordt. Leuk dingen doen hoeft niet altijd geld te kosten. Wat ga jij vanavond doen?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’