21 tips: zo krijg jij ook je financiën snel op orde

Geldzaken ingewikkeld? Welnee! Wij helpen een handje. Met deze 21 tips heb jij je geldzaken binnen no time op orde.

1. Geef minder uit dan je verdient. Een schot voor open doel. Toch is dit de belangrijkste regel van geld. Als je alleen al deze weet waar te maken, kom je nooit echt in de problemen.

2. Stel jezelf haalbare doelen, zodat je gemotiveerd blijft. Of dat nu om spaardoelen gaat of om een budget dat je jezelf geeft. Als je onhaalbare dingen van jezelf verwacht, ben je geneigd om alle regels dan maar overboord te gooien en helemaal los te gaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

3. Maak boodschappenlijstjes om impulsaankopen te voorkomen. Je weet wat je gaat halen en haalt alleen dat. Zo simpel kan het leven zijn. Maak ook gebruik van de PorteRenee Geld Enveloppen.

4. Doe niet aan creditcards. In Nederland heb je niet per se een creditcard nodig. Oké, misschien soms voor het boeken van een vlucht. Als je er dan toch één wilt, neem dan een prepaid creditcard.

5. Geef geen geld uit dat je nog niet hebt. Duh. Ik weet het. Logisch. En toch geven veel mensen al geld uit dat nog niet eens op hun rekening staat. Zo kun je ongemerkt veel te veel geld uitgeven, veel meer dan er überhaupt binnenkomt. En dan zit je met de gebakken peren. Heel dure gebakken peren.

6. Zorg dat je altijd een financiële buffer hebt. Op de site van het Nibud kun je ongeveer uitrekenen hoeveel je nodig hebt. 

7. Doe iets om je geld te laten groeien. Beleg, investeer, of vang rente (bijvoorbeeld op een buitenlandse spaarrekening).

8. Onderhandel over wat je koopt. Er kan écht wel wat korting van die auto, keuken of dat dure bed af.

9. Ontvang zo min mogelijk reclame. Als je er echt niet omheen kunt, wees je bewust van hun doel: jou geld uit laten geven. Trap er niet in. Uitschrijven voor al die nieuwsbrieven dus en die apps van je telefoon halen.

10. Doe iets voor je pensioen. Of dat nu via je werkgever is, via een verzekering, een rekening waarop je geld stort of een ander ingenieus plan. Doe iets.

11. Rijd geen dure auto’s. Lijkt me logisch.

12. Luister niet (alleen maar) naar je hypotheekadviseur, maar bedenk zelf hoeveel geld verantwoord is om te lenen. Koop vooral niet een te duur huis, want je zit er aan vast.

13. Wees een beetje voorzichtig met water, gas en licht. De verwarming hoeft heus niet altijd op 21 graden te staan. Doe de tussendeur dicht. Als je het altijd doet, weet je na een tijdje niet beter meer.

14. Ga niet naar de winkel zonder dat je iets nodig hebt. Wat doe je daar? Winkelen is geen hobby. Het is een middel: om dingen in huis te halen die je nodig hebt. Niks nodig? Dan hoef je ook niet echt te winkelen, toch?

15. Laat los wat anderen zeggen of allemaal hebben en doen. Daar iets om geven, kost je alleen maar onnodig geld. Je kan gewoon met je handmaaier je gras maaien, ook als de buurman zo’n karretje heeft waarop hij gaat zitten om die paar vierkante meter gras van hem te maaien.

16. Speel niet mee in de loterij. Dat is nou geld weggooien. En niet komen met de smoes dat je meespeelt voor het goede doel, dat doet niemand. Jij wel? Dan kun je beter je geld rechtstreeks aan een goed doel geven, dan blijft er niks aan de strijkstok hangen.

17. Denk tien tellen na over iedere aankoop. Dat is lang genoeg om te bedenken of je het wel echt nodig hebt. Zo niet, terugleggen. Of je digitale winkelmandje legen.

18. Zorg dat je van alles wat je koopt een bon hebt. Zo kun je iets retourneren als het niet bevalt. Wel doen, hè?

19. Leer zelf dingen. Zoals je motorolie checken en een keukenkastje repareren. YouTube is een goede leermeester. Zelfvertrouwen is goed, maar besef wel dat je bepaalde dingen beter aan een vakman kunt overlaten. De cv-ketel onderhouden bijvoorbeeld.

20. Laat je niet verleiden door abonnementen. Bij ons kwam er eens een man aan de deur die me een abonnement wilde aansmeren voor als er iets met je riolering was. Niet dat er iets mis was, maar voor stel dat? Ja ja. Spaar voor dat soort dingen, dan heb je geen abonnementen nodig.

21. Tot slot: onthoud dat spullen je niet gelukkig gaan maken.

Meer tips?
Check ons ebook!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop