Overstappen van verzekeraar, van internetprovider of energiemaatschappij. Het kan je ongelofelijk veel geld besparen. Deze 15 tips van Rénee en Kasper zorgen in één middagje oversluiten, voor veel lagere kosten.
Wat is nou een mooier cadeau aan jezelf dan minder hoge rekeningen? Wat je overhoudt kun je uitgeven aan wat écht leuk is. Wij gingen een keer een weekend naar Disneyland van geld dat eerder iedere maand overgemaakt werd naar verzekeraars, kabelmaatschappijen en banken. Dat weekend was er een om nooit meer te vergeten. Daar geef ik mijn geld veel liever aan uit dan dat het via automatische incasso’s wordt afgeschreven om rekeningen te betalen. En dat gun ik jou ook.
Het is mijn missie om overstappen voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken. En ook om jullie te motiveren ermee aan de slag te gaan. Het is echt niet zo ingewikkeld. Daarom geven we je onze beste 15 tips. Pas ze toe en wedden dat je geld overhoudt?

Algemene overstaptips
Tip 1: Bij veel verzekeringen kun je kiezen voor een verhoogd eigen risico. Niet alleen bij je zorgverzekering, maar ook bijvoorbeeld bij een autoverzekering, reisverzekering of inboedelverzekering. Als je genoeg spaargeld hebt, kun je die kleine ongelukjes ook zelf betalen. Toch? Het scheelt een boel geld aan premie. In het beste geval maak je die kleine ongelukjes helemaal niet en ben je helemaal goedkoop uit.
Tip 2: Per jaar betalen geeft bijna altijd korting. Gemiddeld zo’n een á twee procent op verzekeringen. Maar toch: als je dat bij al je verzekeringen doet, tikt het lekker aan. De rente op je spaarrekening is nu bijna 0%, dus vooruit betalen is altijd nog voordeliger.
Tip 3: Wist je dat we in Nederland massaal over verzekerd zijn? €10.000 verzekeren aan sieraden, terwijl jij alleen een Hello Kitty-kettinkje voor je dochter in huis hebt? Zonde, want je betaalt er toch voor. Nederlanders hebben vaak ook dubbele verzekeringen. Je bent bijvoorbeeld verzekerd voor medische kosten in het buitenland via je reisverzekering én je zorgverzekering. Zonde! Of je dubbel verzekerd bent, check je gewoon door je voorwaarden er even bij te pakken. Vaak kun je die ook in de online omgeving van je verzekeraar vinden.
Tip 4: Wees heel kritisch op aanvullende verzekeringen. Vroeger nam iedereen zo’n aanvullend pakket. Eigenlijk zonder erbij na te denken. Doordat de kosten flink zijn gestegen, worden mensen kritischer. Laat je ook niet verleiden door de namen van de aanvullende verzekeringen. Vroeger nam ik standaard het studenten-pakket. Toen ik nog student was dan, hè? Tot ik eens goed ging kijken.
Blijkbaar dacht de verzekeraar dat studenten vooral veel reizen, soa-testen doen en anticonceptie willen gebruiken. Dat sloot helemaal niet aan bij mijn leven. Kom je er niet uit met al die voorwaarden? Je kunt sommige vergelijkingswebsites ook bellen, bijvoorbeeld Independer. Die helpen je dan verder en ik weet – uit ervaring – dat ze dat best goed doen. Dat hielp mij die eerste keer overstappen even over die drempel (dat gevoel van: WAAR begin ik.)
Tip 5: Ieder jaar overstappen. Gewoon in je agenda zetten. December 2022 ga je dit weer doen. Even een rondje maken via een vergelijkingswebsite. En kijken of je jezelf weer wat korting cadeau kan doen.
Overstaptips voor je autoverzekering
Tip 6: Tweede auto aangeschaft? Soms kun je de korting die je krijgt vanwege schadevrije jaren ook op de tweede auto toepassen. Dat scheelt aanzienlijk.
Tip 7: Geen schadevrije jaren? Maar wel zonder schade te maken een leaseauto gereden? Dan kun je met een leaseverklaring vaak ook korting krijgen op je premie.
Tip 8: Vraag even bij de verzekeraar die je op het oog hebt, wat er allemaal gevolgen heeft voor je no-claim korting. Verlies je die ook wanneer je auto gestolen wordt? Of als iemand een fikse trap tegen je spiegel geeft? Dit verschilt per verzekeraar en is belangrijk om te weten. Die korting kan namelijk flink verschil maken in je premie.
Overstaptips voor je zorgverzekering
Tip 9: Ook op de basisverzekering kun je besparen. Niet alleen door een hoger eigen risico te nemen. De basispakketten zijn qua vergoedingen gelijk, maar schelen toch in prijs. Bijvoorbeeld omdat je bij een grote, gerenommeerde verzekeraar met goede service meer betaalt, dan bij een minder servicegerichte internetverzekeraar. Dan is het aan jou of je dat echt erg vindt.
Tip 10: Boek niet automatisch een zorgverzekering bij een verzekeraar voor het hele gezin. En ook niet als vanzelfsprekend iedereen hetzelfde pakket. Kijk eens of je goedkoper uit bent als je apart verzekert. Allebei een pakket dat bij jou past, een eigen risico dat bij jou past en een dekking die bij je past. Het is de moeite van het vergelijken waard.
Tip 11: Een collectieve zorgverzekering – bijvoorbeeld via je werkgever – is echt niet altijd voordeliger. Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek vorig jaar dat je er zelfs duurder mee uit kunt zijn. Check en vergelijk dit even wanneer een collectieve zorgverzekering een optie voor je is.
Tip 12: Sommige aanvullende zorgpakketten zijn in geen enkel geval voordelig. Ik rekende ooit uit dat de premie voor een aanvullend pakket voor tandzorg duurder was, dan de vergoeding ooit zou kunnen zijn. Oftewel: je bent sowieso in de aap gelogeerd. Reken van dit soort pakketten altijd uit wat je totale premie is en wat je maximaal uit te keren vergoeding is.
Overstaptips voor telefoon + internet
Tip 13: Een alles-in-een-pakket is zeker niet altijd voordeliger wanneer je telefoon en internet afneemt. Vaak zit daar bijvoorbeeld ook ‘ouderwetse’ televisie en een vaste telefoon in. Gebruik je die nog wel? Zo ja, maak je er ook nog gebruik van? Of belt alleen je moeder op de huistelefoon? En kijk je eigenlijk altijd series op Netflix of programma’s terug via NPO Gemist? Kijk eens wat jouw producten los kosten. Het zou zomaar eens minder kunnen zijn.
Tip 14: Voor mijn mobiele telefoon betaal ik nog geen €8 per maand. Ja, wel Sim Only natuurlijk. Wil je een beetje een normaal bedrag aan je mobiele telefoon betalen, dan is DAT echt the way to go. Sim-only abonnementen kun je bijvoorbeeld vergelijken via Mobiel.nl. Vooraf check je even je gemiddelde gebruik bij je oude provider. En dat neem je vanaf nu af bij een goedkopere partij.
Tip 15: Bel je provider eens op en geef door dat je op wilt zeggen. Wedden dat er dan opeens een mooie aanbieding als een konijn uit de hoge hoed komt? Dit werkt voor jouw alles-in-een-pakket, bij los internet en telefoon, maar ook bij je mobiele telefoon. Laat via een van onze social media kanalen zeker even weten of het gelukt en hoeveel korting je kreeg. Vinden we leuk!