15 manieren waarop jij geld weggooit

Koffietje hier, lunch daar en ja joh, bestel alles maar online. Chantal beseft dat ze behoorlijk wat geld weggooit. Deze en nog 14 manieren waarmee je geld verspilt lees je hier.

Oké, ik ga met de billen bloot. Ik klaag wel eens over hoe weinig ik overhoud van mijn inkomsten, maar geef nu toe: dat ligt ook aan mezelf. Ik zet 15 manieren waarop ik geld weggooi op een rij en neem me voor: dat moet veranderen. Misschien helpt het jou ook.

1. Bezorgkosten

Eh, verzendkosten €3,95. Valt mee, toch? Laat ik het maar doen. Ondertussen tikken die bedragen aardig aan, tel ze maar eens op. Online shoppen, eten laten bezorgen, het kost allemaal geld. En echt groen ben ik niet bezig. Want ook: de tijd die ik steek in de pakketten weer terugbrengen (soms met de auto) naar een afgiftepunt, de bestelbusjes die ik de weg op stuur. Deze kostenpost is onnodig. Moet ik wat aan doen.

2. Hoe je heel makkelijk geld weggooit door: koffie

Een rekensommetje. In tijden waarin corona nog niet bestond, kocht ik elke ochtend een Starbucks-koffie op Schiphol of Sloterdijk. Kosten: ongeveer €4. Doe dat keer vier en je hebt de weekprijs: €16. Op mijn werk had ik keuze uit automatenkoffie of een lekkere cappuccino in de koffiecorner. Kosten €3. Ik ging elke werkdag met mijn collega’s voor die luxe coffee break: 4 x €3 = €12. Per week kocht ik voor €28 aan kopjes koffie. En veelal deed ik nog een koffietje in het weekend met een vriend of vriendin. Vaak waren dat er twee. Tel er dus nog €8 per week bij op. De som is dan: €36 euro per week, maal 4 = €144 per maand x 12 = €1728 per jaar. Oh my God. Hier schrik ik echt van. Dit is een vakantie!

Doordat ik nu veel thuiswerk, of nou ja, eigenlijk altijd, bespaar ik al aanzienlijk op mijn koffiekosten.

3. Lunch op je werk

Deze hangt samen met koffie op het werk. Over lunchen op het werk kan ik meepraten. Deed ik altijd. In zo’n restaurant met overpriced eten. Gewoon omdat ik ’s ochtends geen zin had om mijn brood te smeren. En, heel stom, ik vond het ook een beetje armoedig staan, zo’n broodtrommeltje. Jeetje, wat kan mij dat schelen! Ik zou nu gewoon met mijn trommeltje door het restaurant struinen en gaan zitten. Klaar. Maar goed, ik ben nu dan ook geen twintig meer.

4. Uiteten

Skip bezorgkosten, lunch op je werk, koffie to-go, én uiteten en je bezuinigt veel. Heel veel. Ik kan me zo voorstellen dat dit voor velen onmogelijk is, mag dan helemaal niks meer? Ik begrijp dus echt dat dit hardcore klinkt, maar toch hoort-ie in dit lijstje thuis. Simpelweg omdat je er heel veel mee kunt besparen door gewoon thuis te eten. En daar best een feestje van kunt maken, ook met vrienden. Door corona hebben we dat the hard way moeten leren.

5. All inclusive vakantie

Ja. Dit is een goeie. Je denkt dat je goedkoper uit bent, want hé, het eten is gratis. Piep. Fout antwoord. Het eten is niet gratis. Je betaalt ervoor, het is verwerkt in de prijs van je vakantie. Nu ben ik niet een grote eter. Ik eet normale porties en zal nooit twee keer opscheppen. Oké, uitzonderingen daargelaten (ijs, brownies, toetjes). Ik ga dus liever voor een appartement waar ik zelf een simpel maaltje kan koken. En een paar keer uit eten. Ik bespaar serieus geld hiermee. En heb meer vrijheid om te bepalen wanneer ik eet en wat ik eet. Is handig, met een zesjarige zoon. Maar goed, je moet hier wel zin in hebben.

6. Trends volgen

Niet doen. Kost geld. Veel geld. Ga liever voor tijdloos en duurzaam. Hoewel dat laatste redelijk prijzig kan zijn. Toch is het altijd nog beter dan elk modeseizoen je complete garderobe veranderen. Hoe ik het doe? Ik ga voor tijdloze basics in kleuren die bijna allemaal bij elkaar passen. En ik weet wat me staat, maak combinaties en loop niet ineens in bloemetjesprints en felroze jurken. Ik noem gewoon even iets, bloemetjesprints zijn namelijk leuk, en als felroze jou staat, doen! Je begrijpt wel wat ik bedoel.

7. Elke jaar een nieuwe phone

Hier ben ik mee gestopt. Ik heb al drie jaar dezelfde iPhone. Met een Sim-Only erin. Dikke vette prima. In plaats van €60 per maand betaal ik €11. En ik heb nog meer data ook. Zie je hoe makkelijk je via je telefoon geld weggooit?

8. Shop around

Niet jump around, maar shop around! Loont de moeite. Ik vergelijk alles. Via Independer of Prijsvergelijk.nl. Soms check ik een productnaam of serienummer in Google en zie ik onmiddellijk verschil in prijs. De keuze is reuze, let maar op.

besparen

9. Je kind alles geven

Dit is nog best lastig. Want: die oogjes kijken je zo lief aan. Of: je voelt je schuldig omdat je druk was met je werk en het kind zo lief was. Of je koopt ‘m om (nooit gedacht dat ik dat ooit zou doen, maar ja, guilty). Kortom je beloont je kind voor wat dan ook. Met een cadeau. Doe het niet. Voor je kind is het belangrijk om te leren dat hij of zij niet altijd alles kan krijgen. Beter idee: stop geld in de spaarpot en spaar voor iets. Leg de waarde van geld uit. Spelenderwijs. Later zijn ze er dankbaar voor.

10. Flessen water kopen

Slecht voor het milieu en zonde van het geld. In Nederland kun je prima water uit de kraan drinken.

11. Koop niet meteen

Ik gooi ‘m weer even erin: de 30 dagen-regel. Wil je een (grote) uitgave doen? Wacht dan 30 dagen en check of je na een maand nog steeds het verlangen voelt om de aankoop te doen. De kans zit er dik in dat het gevoel, de impuls, weg is. Wil je het wel, kijk dan of je het geld hebt, zodat je er niet voor hoeft te lenen. Of je creditcard hoeft te trekken.

12. Rood staan of geld lenen is geld weggooien

Geld lenen kost geld. Punt.

13. Voor A-merken gaan

Huismerken doen veelal niet onder voor dure merken. Oké, er bestaat ook iets als kwaliteit, maar het is niet zo dat duurkoop altijd beter is. Neem je tijd om rond te shoppen, te vergelijken. Wist je dat ik al tientallen jaren voor een eigen merk zonnecrème ga van een bepaalde drogist? En… de zonnecrème op een gegeven werd verkozen tot beste door de Consumentenbond? Nou, dat dus.

14. Een nieuwe auto kopen

Ik heb hier eerder over geschreven. Een nieuwe auto kopen is niet slim. Zodra je de garage uitrijdt is je auto al in waarde gedaald. Het is zelfs zo dat veel selfmade miljonairs altijd gaan voor een tweedehandsauto, een occasion (wel met weinig kilometers op de teller). Tuurlijk, ze hebben geld zat, maar ze zijn miljonair geworden doordat ze de waarde van geld kennen. Zij weten dat je anders heel makkelijk geld weggooit.

15. Aanmaningskosten betalen

Een keer ben ik te laat geweest met belasting betalen. Ik kreeg een boete. Nooit meer. Zo zonde. Sowieso zijn boetes heel erg zonde van je geld. Dus is mijn advies: probeer boetes in het algemeen te voorkomen en betaal netjes op tijd.

Zie je hoe je makkelijk geld weggooit? De conclusie

Geld verspillen is makkelijk. Maar als je gemotiveerd bent om te besparen, om echt verschil te maken, dan kun je deze zin tot je mantra maken: alle beetjes helpen. En het geld dat je bespaart? Zet het op een aparte spaarrekening. Maak een potje. En doe er echt iets leuks mee, zoals een vakantie. Of gebruik het om nog meer te sparen. Want als je eenmaal de smaak te pakken hebt…

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!