14 tips om te sparen zonder hoog inkomen

Leuk, al die succesverhalen van mensen die modaal of meer verdienen. Maar hoe spaar je als je niet zo’n hoog inkomen hebt? Renée geeft 14 tips om te sparen, die ook heel handig zijn als er wel wat meer geld binnenkomt elke maand.

Toen ik net begon met werken, wilde sparen niet echt lukken. Dat lag eraan dat ik weinig verdiende, maar ook aan dat ik een groot gat in mijn hand had. Alles wat binnenkwam, vloog er ook weer uit. Ik dacht dat sparen op mijn inkomen niet mogelijk was. Tot ik ergens een interview las met een vrouw die van haar bijstandsuitkering toch nog elke maand € 50 weg wist te zetten. Ik las het met rode wangen van schaamte. Als zij dat kon, moest ik het toch zeker kunnen.

Komende vrijdag lees je hier het verhaal van Nakita, die van haar bescheiden salaris heel wat geld weet te sparen. Het kan écht. We geven je 14 tips die helpen een beetje meer over te houden, zodat je kunt sparen. Sommige tips helpen je veel geld overhouden, sommige tips helpen je een klein beetje meer geld over te houden. Haal je neus niet op voor de kleine besparingen, het gaat om het totale bedrag dat je met al deze besparingen, groot en klein, elke maand op je spaarrekening kunt zetten.

Tip 1: Leer zoveel mogelijk zelf

Een knoop aanzetten op een broek of een gat in je spijkerbroek maken. Vroeger kon bijna iedereen dat en nu niet meer. De band van je fiets laten plakken kost bij de fietsenwinkel al snel € 15, terwijl je dat met een bandenplaksetje van € 2 en wat uitleg op YouTube prima zelf kunt. Online vind je volop uitleg, handleidingen en video’s die je door dit soort klusjes heen helpen. 

Tip 2: Ontdek de regelmaat van je favoriete kortingen

Zo koop ik graag toiletspullen bij een drogist die eens in de zoveel tijd een 1+1 actie doet. Dat scheelt me toch 50%. Zo zul jij ook je favoriete acties hebben. Zet in je agenda wanneer de actie is en ontdek het patroon. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat die aanbieding er elke eerste van de maand is, hoef je nooit meer de volle prijs te betalen. 

Tip 3: Verkoop je oude spullen

Ik doe dat structureel elke maand. Dan ga ik de speelgoedkast van mijn kinderen door: waar wordt nooit meer mee gespeeld? Welke kleding past niet meer? Welke spullen in huis gebruik ik niet of vind ik niet meer leuk? Hup: online ermee. 

Tip 4: Spaar zegeltjes

Het klinkt een beetje truttig maar zegeltjes sparen bij de supermarkt geeft je meer rente dan op je spaarrekening. Je koopt de zegels bij je boodschappen, plakt ze ouderwets in een boekje of ze verschijnen in een app. Wanneer de kaart of het boekje vol is, kun je ze inleveren voor cash geld. Je krijgt meer geld terug dan je uit hebt gegeven aan de zegels. Gratis extra geld dus, wat je vooral niet moet laten liggen.

Tip 5: Durf te onderhandelen

Zeker bij grotere aankopen, is daar vaak ruimte voor. Doe vooronderzoek online en vertel het als je het product elders goedkoper hebt gezien. Schaam je niet: veel winkels zijn hier gewoon op ingesteld.


Herken je dit?

✔️Je spaart elke maand maar boekt het dan weer terug.

✔️Je krijgt stress van je chaotische financiën.

✔️Je wilt het beter doen maar weet niet waar te beginnen.

✔️Je hebt geen zin om altijd maar zuinig te zijn…

Dan is de online cursus In Control iets voor jou!


Tip 6: Check je abonnementen

Volgens het Nibud heeft de helft van de huishoudens geen idee hoeveel abonnementen ze hebben lopen en hoeveel geld daarheen gaat. Wist je dat 44% van de Nederlandse huishoudens 5 tot 10 abonnementen heeft en 23% zelfs 10 tot 15!

Tip 7: Stel sommige kosten een beetje uit

Stel het tripje naar de supermarkt nog een dagje uit en eet uit je voorraadkast. Als je dat elke week doet, bespaart het gedurende een jaar veel geld. Ga je nu elke zes weken naar de kapper? Kijk eens hoe het gaat als je dat oprekt naar zeven weken. En doe dat trucje ook eens bij het laten knippen van je hond en alle andere kosten die je best nog even uit kunt stellen. 

Tip 8: Plan je maaltijden

Niet alleen het diner, maar ook ontbijt en lunch. Zo heb je altijd wat in huis, hoef je geen extra kosten te maken voor last minute boodschappen of zelfs een bezoekje aan de snackbar. Plannen helpt je ook voorkomen dat je eten weg moet gooien, wat natuurlijk superzonde is.

Tip 9: Spaar éérst

Dus direct wanneer je je salaris hebt ontvangen. Als je wacht tot het einde van de maand, blijft er niks over. Reken uit wat een haalbaar bedrag is en zet dat meteen weg.

Tip 10: Verzamel je cash

Gooi iedere dag of week het kleingeld uit je portemonnee in een potje of bakje. Steeds een eurootje hier en vijftig cent daar, kunnen uiteindelijk best een lekker spaarpotje opleveren. 

Tip 11: Check je verzekeringen

Mensen vinden dit ingewikkeld en saai, en dat is het ook. Maar geld overhouden daarentegen is leuk! Dus ga er eens voor zitten en loop al je verzekeringen na. Dubbelen ze niet, zijn alle verzekeringen überhaupt wel nodig, kan de premie lager? Vergelijkingswebsites maken het je een stuk makkelijker. 

Tip 12: Maak gebruik van alles wat gratis is

Van de bibliotheek tot een gratis audiotour door de stad of een online webinar. Entertainment hoeft geen geld te kosten.

Tip 13: Houd je kop erbij

Loop jij wel eens naar een andere kamer om iets te pakken, maar wanneer je daar aankomt, heb je geen idee meer wat ook alweer? Dat komt doordat je er met je gedachten niet bij bent. Zo kan het ook zijn met geld. Je pint een bedrag, maar weet niet eens precies hoeveel. Je weet niet wat er in je portemonnee zit of hoeveel je eigenlijk betaalt elke week voor dat lekkere brood. Probeer voortaan geld uit te geven met je gedachten erbij. 

Tip 14: Ga ruilen!

(Kinder)kleding, speelgoed, accessoires. In Facebook-groepen, op fora en tijdens fysieke markten, kun je tegenwoordig heel makkelijk spullen ruilen. Met gesloten beurs. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!