€100.000 sparen, zo deden wij dat

Mijn man en ik spaarden ooit €100.000 bij elkaar. Hoe dan, vroegen veel mensen zich af. Dus delen we hoe we dat doel bereikten.

Door Renée

Het begon allemaal met een plan. Het plan om €100.000 te gaan sparen. Een bizar idee, dat geef ik eerlijk toe. Al ben ik mijn leven lang al fan van schijnbaar onhaalbare doelen en krankzinnige plannen, om dit idee moest ik wel een beetje giechelen toen mijn man het voorstelde. De situatie was er ook niet naar. Mijn huis stond te koop. De woningmarkt was tijdens de kredietcrisis compleet ingestort en de waarde was gekelderd. Ik was dus als een gek aan het aflossen op de hypotheek, in de hoop er zonder al te veel kleerscheuren vanaf te komen. En vervolgens begon die vent van mij dus over sparen. Alsof ik dat überhaupt kon! Hij zei: “Als die schuld straks weg is, hebben we geleerd hoe we het met relatief weinig kunnen redden. We kennen alle bespaartips. We weten wat voor ons werkt en niet. Als we nu eens op dat pad doorgaan zodat we kunnen sparen.” We begonnen te rekenen. We hielden duizenden euro’s per maand over omdat we alleen betaalden wat echt nodig was. We hadden allebei een inkomen en veel meer dan de hypotheek, minimale verzekeringen en af en toe wat nieuwe onderbroeken kopen deden we niet. Wat bleek nou: we hadden nog altijd een leuk leven!

“Het plan was om het spaargeld in ons huis te steken, dat zou ruimte en rust geven”

Ik geloof dat een goed plan, waar je er echt achter staat, al de helft van het werk is. Ik weet nog dat ik de dag nadat we dat plan maakten, allebei enthousiast wakker werden. Zo van: dit gaat ons leven veranderen. Het plan was om dat geld in een huis te steken, zodat we fijn konden wonen zonder hoge maandlasten. Iets wat ruimte en rust in ons leven zou brengen. Zeker een fijn idee toen ik al snel zwanger bleek van onze eerste zoon.

Waar heb ik dan allemaal op bezuinigd in die tijd? Wij besloten vooral om te stoppen met zomaar geld uitgeven. Ik wilde voortaan weten waar ons geld naartoe ging. Zo rekende ik – toen we met ons plan begonnen – uit wat we de afgelopen maand aan boodschappen hadden uitgegeven. Ik schrok me rot. Toen ik de € 700 aantikte, stopte ik maar met optellen. Ik had geen idee dat daar tot die tijd zoveel geld naartoe ging. Dus maak ik sindsdien een weekmenu. Dat scheelde ons toen zeker € 250 per maand.

Impulsinkopen. Ook daar stopten we mee. Reken vooral eens uit wat je daaraan uitgeeft iedere maand. Een broodje bij het tankstation. Een chocoladereep bij de kassa van de supermarkt. Dat soort dingen. Koffie to-go. Onze regel was: geen dingen kopen die we niet nodig hebben. Als je zoals ik nogal van de kleine aankopen bent, scheelt dit iedere maand ook flink. Bij ons, schrik niet, scheelde het € 250 per maand. Ik begreep na die rekensommetjes opeens waar mijn geld iedere maand naartoe ging.

Lees ook: Zoveel eigen geld stopten wij in ons huis

Ik heb een te gek huis. Al zeg ik het zelf. Ik ben ook gek op leuke spullen voor in huis. Maar ik heb weinig spullen in huis staan. Eigenlijk komt alles van de kringloop, Marktplaats en via via. Dat zie je er niet aan af, hoor. Onze woonkamer kan zo vtwonen in. Tenminste, dat vind ik. Onze grote eettafel stond ooit bij een kapper, als leestafel. Ik kocht ‘m voor € 100 op Marktplaats. Ik heb zelfs een vaste bezorger, die toevallig ook René heet, die mijn tweedehands aankopen voor me ophaalt. Betaal ik hem natuurlijk wat voor. Bovenop het feit dat ik zo ongelooflijk veel geld bespaar, hebben tweedehands spullen ook een verhaal. Ze worden je dierbaar en gaan ook nog eens langer mee dan nieuwe, goedkopere spullen.

Zo zijn er nog wel meer dingen waarop we bespaarden in die tijd. En nog steeds, trouwens. Wij kochten al veel kleding tweedehands. Vanwege onze No-Buy New Year challenge nu natuurlijk alles. Ook dat scheelt veel geld. Ik heb niks met merken. Nooit gehad en ga ik waarschijnlijk ook nooit hebben. Mijn kinderen zien er hartstikke leuk uit in kleding van Zeeman. En, trouwens, het gaat toch zo stuk op het schoolplein.

“Ook zonder CEO-salaris lukte het om ons spaardoel te bereiken”

Mijn besparingen hoeven niet de jouwe te zijn. Het is heel persoonlijk waar je geld op gaat besparen wanneer je meer wilt overhouden. Uiteten gaan vind ik bijvoorbeeld te leuk om niet te doen. Het hoeft niet vaak en niet al te uitbundig, maar ik geniet daar ook met een bescheiden rekening enorm van. Een ander denkt misschien: dat is het eerste waarop ik geld bespaar.

Naast al deze dingen hebben we ook heel hard gewerkt. Veel initiatieven genomen en veel uren gedraaid, zodat we meer verdienden. Zo sneed het mes aan twee kanten. Aan de ene kant drastisch minder uitgeven, aan de andere kant meer proberen te verdienen. En zo kwamen we binnen vier jaar aan een rekening met € 100.000 erop. Dat had ik nooit verwacht. Dat we dat zouden kunnen. Behalve besparen, controle over uitgaven en meer verdienen, speelde ook mee dat we het echt samen deden. Mijn man Kasper en ik waren allebei zo toegewijd. We hadden een doel! We motiveerden elkaar wanneer één van ons het niet (meer) zag zitten. Ik geloof dat dat een van de belangrijkste factoren is van het uiteindelijke succes.

Nu zullen er altijd mensen zijn die dit lezen en denken: dan zul je wel heel veel verdienen, anders kan dit niet. Dat viel reuze mee. We verdienden allebei prima en wisten onze lasten laag te houden. Daardoor bleef er stelselmatig geld over. Daarbij zetten we alle financiële meevallers ook weg. En zo lukte het ook zonder CEO-salaris om dit doel te bereiken.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!