100.000 euro omzet: dit houd je ervan over

Je wordt ermee doodgegooid: verhalen over ondernemers die in no time €100.000 per jaar omzetten. Dat klinkt groots, maar laten we eens kijken naar wat er van dat bedrag onder de streep overblijft.

Door Renée

Ik geef toe: ik erger me er soms aan. De verhalen van mensen die binnen een jaar €100.000 omzet draaiden, of liever nog een miljoen aantikten. Ik snap dat dat verhalen zijn die goed verkopen, maar reëel zijn ze niet. Natuurlijk zijn er af en toe talenten die meteen in het eerste jaar dit soort omzetten draaien. Maar weet wel: de overgrote meerderheid niet.

Geen omzet maar winst

Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Waar PorteRenee nu voor ons een lekker lopend bedrijf is, dat genoeg brood op de plank brengt om ons gezin goed van te onderhouden en te kunnen sparen en beleggen, was dat de eerste jaren wel anders. In mijn eerste jaar zette ik net geen €30.000 om. Dat is €2500 per maand en dat klinkt nog prima. Maar als ondernemer gaan daar nog allerlei kosten vanaf, waardoor ik dat jaar minder verdiende dan ik ooit had gedaan.

Dit is de realiteit van veel zzp’ers en ondernemers. Eerst investeren en pas na een paar jaar pluk je hopelijk de vruchten van al je harde werk. De focus ligt tegenwoordig erg op snel veel geld verdienen. Je leest vaak dat mensen delen hoeveel omzet ze hebben gedraaid. Omzet is wat jij of je bedrijf aan inkomsten heeft binnengekregen. Dat bedrag zegt eigenlijk niks. Je kunt bijvoorbeeld wel een miljoen omzetten, maar als je kosten €999.000 zijn, heb je slechts €1.000 verdiend. Om een beeld te hebben van hoeveel iemand verdient en of zijn/haar werk/bedrijf succesvol is, moet je het hebben over winst. Niet over omzet.

Wat blijft over van €100.000 omzet?

Laten we eens bekijken hoeveel je van €100.000 nu precies overhoudt.

Ten eerste gaan er van de omzet van €100.000 kosten af. Wij hebben met ons bedrijf bijvoorbeeld kosten voor freelancers, software, hosting, verzekeringen et cetera van zo’n €7.500. Als ondernemer maak je nu eenmaal kosten. De een meer dan de ander. Het hangt ook af van de branche waarin je werkt en wat voor werk je doet hoe hoog die kosten zijn. Die kosten gaan dus van je omzet af. Laten we zeggen dat deze persoon maandelijkse €2.500 kosten heeft.

€100.000 – €30.000 = €70.000

Niet iedereen bouwt pensioen op, maar dat is natuurlijk wel verstandig om te doen. Je kunt dat als zzp’er/ondernemer fiscaal vriendelijk doen, zoals ze dat noemen. Je mag je inleg dan aftrekken van je omzet. Laten we zeggen dat pensioen je nog eens €350 per maand kost en je hebt ook nog een arbeidsongeschiktheidsverzekering à €250 lopen. Dat is nog eens €600 per maand, die we er weer afhalen.

€70.000 – €7.200 = €62.800

Na al deze kosten moeten we nog belasting gaan betalen. Als zzp’er / ondernemer betaal je meestal inkomstenbelasting over wat je verdient. We hebben in Nederland een nivelerend systeem, waarbij je dus meer gaat betalen naarmate je meer verdient. Het belastbaar inkomen is waar de Belastingdienst naar kijkt. Je mag dus je kosten eerst aftrekken, zoals we hierboven hebben gedaan. Over die €62.800 gaan we dus belasting betalen. Ruwweg zal je hier zo’n €18.000 belasting over betalen.

€62.800 – €18.000 = €44.800

Dit is dus wat er ongeveer van een ton omzet overblijft. Deze rekensom is natuurlijk gesimplificeerd, maar geeft een idee. Netto verdiensten van €44.800 per jaar, oftewel €3.733 is hartstikke goed. Dat is een prima salaris, maar het is geen bedrag waarmee je meteen binnen bent. Terwijl een omzet van €100.000 vaak wel zo wordt gepresenteerd.

LEES OOK: ‘500.000 euro omzet binnen een jaar’ – Hoe we elkaar gek maken met onzinverhalen

Tot slot: voor iedereen die dit salaris ambieert (wat ik helemaal snap) zou ik zeggen: word eerst heel goed in wat je doet en leg daarna meer focus op de hoogte en het verhogen van je inkomen. Dat lijkt mij de meest handige route. Call me old fashioned.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop