10 x besparen op je woonlasten in een huurhuis

Wanneer je leest over het besparen op woonlasten, denken veel mensen direct aan een koophuis. Maar hoe doe je dit met een huurwoning? Ik geef je 10 tips.

Door Esmée

Iets minder dan een jaar geleden woonde ik zelf nog in een huurhuis. Mijn vriend en ik hadden een klein appartementje in een flat en daar betaalden we €900 per maand voor. Dat is een smak geld dat gewoon verdwijnt elke maand. Vervolgens komen er nog extra kosten bovenop – denk aan energiekosten, tv-abonnement etc – dus ben je nóg iets duurder uit. Ik werkte fulltime en mijn vriend studeerde, dus je kan je waarschijnlijk voorstellen dat we niet ontzettend veel geld overhielden elke maand. We werden vanzelf creatief en probeerden toch te besparen op onze woonlasten, al woonden we dan in een huurhuis.

We deden dat bijvoorbeeld op de volgende manieren:

1. Besparen op energiekosten

De makkelijkste manier om te besparen op je maandelijkse woonlasten, is door zuinig om te gaan met je energieverbruik. Wij hadden zogenaamde ‘verwarmingsvrije maanden’ van ongeveer april tot oktober. In deze maanden was de verwarming niet echt noodzakelijk voor ons (in ons mini-appartement), dus lieten we ‘m uit en verbruikten zo een stuk minder energie. Daarnaast gebruikten we onze droger alleen voor beddengoed. De rest van de was hing lekker buiten (of in onze logeerkamer) te drogen

2. Overleg met de verhuurder over investeringen

Wanneer je in een huis zit met een gaskookplaat of slechte isolatie, is het lastig om daar zelf iets aan te doen. Het is tenslotte niet jouw eigen huis en energiebesparende middelen inzetten is dan lastig. Overleg met je verhuurder of hij/zij bereid is om het huis goed te laten isoleren en of je bijvoorbeeld een inductiekookplaat kunt krijgen. Dit is niet alleen beter voor de woning, maar ook voor jouw portemonnee. Dus als je lang in het huis wilt blijven, zou je de kosten ook kunnen delen. Zo zijn er diverse investeringen waar je het over zou kunnen hebben met je verhuurder. Een nee heb je, ja kun je krijgen!

3. Bespaar op water

Je kunt natuurlijk op water besparen. Denk bijvoorbeeld aan minder lang en minder heet douchen. Of in de zomer zelfs koud douchen. Dit versnelt je bloedcirculatie en is dus nog gezond ook. Je kunt ook gemakkelijk een waterbesparende douchekop installeren of een waterbesparend mondstuk op je keukenkraan. Dit is een kleine investering voor maandelijks resultaat. Hierdoor kun je wel 20-60% van je waterverbruik verminderen. Op jaarbasis kan je dit toch weer wat geld opleveren.

4. Stap jaarlijks over van leverancier (energie en verzekering)

Dit is uiteraard een inkoppertje, maar nog steeds zijn er veel mensen die dit niet doen, terwijl je dit in een mum van tijd geregeld kunt hebben bij een van de talloze vergelijkingssites. Wanneer je jarenlang bij dezelfde energieleverancier zit, betaal je waarschijnlijk niet de laagste prijs. Check de verschillende prijzen per leverancier, om te zorgen dat jij het minst betaalt.

5. Bespaar op verzekeringen

Het is heel verstandig om elk jaar een moment in te plannen om alle verzekeringen te evalueren. Heb je alleen de verzekeringen die je nodig hebt, of heb je er meerdere lopen die eigenlijk niet zo van belang zijn? Verzekeringen kunnen echt een flink deel van je woonkosten worden, als je het uit de hand laat lopen. Verzeker alleen de risico’s die je niet zelf kunt dragen. En oververzeker je ook niet. Kijk bijvoorbeeld naar je inboedelverzekering en de waarde waar je voor verzekerd bent. Klopt dit wel of is die waarde veel te hoog? Pak een moment om het uit te zoeken, want dit kan je tientallen euro’s per maand besparen.

6. Onderhandelen over prijzen

Het is helemaal geen gek idee om een leverancier op te bellen en een voorstel te doen. Je kunt bij veel bedrijven best onderhandelen over prijzen. Stel dat je internet en televisie bij verschillende bedrijven hebt afgesloten. Geef dit aan bij je internetleverancier. Wellicht kan die jou een mooi aanbod doen om televisie nog ietsje goedkoper erbij te nemen, dan wat je er nu los voor betaalt. Daarnaast zijn er ook bedrijven die zowel energie als tv & internet bundelen. Nog meer ruimte om te onderhandelen!

besparen woonlasten

7. Check of je in aanmerking komt voor huurtoeslag

Mijn vriend en ik kwamen helaas niet in aanmerking voor huurtoeslag, simpelweg omdat de huurprijs van ons appartement te hoog lag. De huurgrens (vanaf 23 jaar) ligt per 2021 op €752,33. Tot dit bedrag kun je huurtoeslag aanvragen, mits je niet boven de vermogensgrens valt. Deze is per 2021 €31.340 per persoon. En partners mogen samen op 1 januari 2021 maximaal €62.680 hebben. Dit zijn natuurlijk best wel wat eisen, maar wellicht heb je er toch recht op en kan je elke maand wat geld krijgen van de Belastingdienst. Kijk voor alle voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

8. Huurcommissie inschakelen

Kan het zijn dat jij echt veel te veel betaalt voor jouw huurwoning? Verhuurders mogen niet gewoon maar een huurprijs uit hun duim zuigen, deze moet wel overeenkomen met de gestelde norm. Als jij het idee hebt dat je teveel betaalt, kun je de Huurcommissie inschakelen, die dit voor jou uitzoekt. Wanneer blijkt dat je daadwerkelijk teveel betaalt, zal de Huurcommissie als bemiddelaar dienen en een terechte huurprijs bepalen.

9. Het Woonlastenfonds

In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor een extra toeslag, boven op de huurtoeslag. Dit komt voort uit het Woonlastenfonds. Ook hiervoor zijn een aantal eisen gesteld waar je aan moet voldoen. Zo mag je niet meer dan 120% van het minimumloon verdienen en mag je huurwoning niet te duur zijn voor jouw inkomen. Niet alle gemeentes hebben zo’n fonds, dus je moet hier een beetje geluk mee hebben. Check bij jouw gemeente of de mogelijkheid er is en of je ervoor in aanmerking komt.

10. Kwijtschelding gemeentelijke belasting

Wanneer je een klein inkomen hebt, kan het zijn dat je geen gemeentelijke belastingen hoeft te betalen. Denk hierbij aan afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Dit geldt voor uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als je een inkomen hebt rond bijstandsniveau en weinig spaargeld. Hierdoor kan je honderden euro’s per jaar besparen, dus maak hier zeker gebruik van.

Met deze 10 tips kun je in heel veel gevallen ook in een huurhuis wat aan je woonlasten doen. Succes.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’