Besparen op je boodschappen zonder dat je minder gezond gaat eten. Het kan! Minke geeft je tips die de kosten naar beneden brengen, maar de vitaminen niet.
Laat ik beginnen met te zeggen dat ik in mijn tijd als budgetblogger al heb gemerkt dat wat als ‘gezond eten’ wordt gezien nogal kan verschillen. Omdat ik zelf geen diëtist ben houd ik voor deze tips de adviezen gezond eten van het Voedingscentrum aan.
Tip 1: Eigenlijk hoeven groenten en fruit helemaal niet zo duur te zijn.
We zijn alleen anno 2022 echt ontzettend verwend met vele exotische producten. En daar betaal je inderdaad voor, maar ze zijn helemaal niet nodig voor een gezond, gebalanceerd dieet. Niks mis met appels, peren en ander fruit dat gewoon op Hollandse grond groeit.
Koop dus vooral in het seizoen en lokaal. Om je groenten en fruit budget in toom te houden eet je wat in het seizoen is en uit Nederland komt. Voor aardbeien in december betaal je je scheel. En ze zijn dan niet eens lekker. In de zomer zijn ze misschien niet meteen super goedkoop, maar het scheelt wel een hoop én je hebt veel meer smaak.

Tip 2: Kies voor een goedkope basis.
Goede basisproducten voor veel gerechten zijn prei, wortels, komkommer, courgette en aubergine. Voor fruit ga je in de basis gewoon voor appels en peren. Bananen zijn ook lekker budgetproof.
Tip 3: Snij je spullen zelf.
In plaats van voorgesneden groenten te kopen, snij je je producten zelf. Dit kan soms wel 50% van de aankoopprijs schelen! Voorgesneden fruit is helemaal zonde van je geld. Daarnaast scheelt het ook nog veel in plastic afval als je het zelf doet. Maak bakjes met voorgesneden wok groenten en vries deze in. Gooi ze rechtstreeks uit de vriezer in je hete wok en je verliest niks aan smaak en ze zijn nog steeds even knapperig.
Tip 4: Diepvries.
Je kunt zelf groenten en fruit invriezen, maar ook ingevroren groenten en fruit kopen. Sperzieboontjes, broccoli en bloemkool zijn op die manier bijvoorbeeld veel goedkoper. Boerenkool kost vaak nog geen € 0,40 voor 450 gram! Neem het huismerk of koop het A-merk als er een tweede halve prijs actie is. Ook zacht fruit kun je prima uit de vriezer halen.
Tip 5: Let op de seizoenen bij vergelijken.
Zacht fruit kun je in de zomer beter in de actie kopen en zelf invriezen. In de winter is de diepvries variant weer voordeliger. Zo merk je dat seizoenen invloed hebben en dat je het hele jaar moet vergelijken en niet uitgaan van een vaste standaard.
Tip 6: Vegetarisch eten is een prima manier om je voedselbudget wat omlaag te brengen.
In sommige gevallen zijn vleesvervangers ook wel iets goedkoper. Maar als je echt goedkoper en gezond wil eten is het beter om je vleesvervangers niet uit de fabriek te halen. Bonen, linzen, kikkererwten en eieren zijn veelzijdiger en stukken goedkoper. Je kunt ze omtoveren tot balletjes of burgers, maar ook zo verwerken in een gerecht.
Tip 7: Heel simpel gezegd moet je van zuivel altijd het goedkoopste product nemen. Ze zijn allemaal hetzelfde of erger nog; bij zuivel is de goedkoopste vaak ook de eenvoudigste variant. Er is qua smaak weinig verschil tussen A-merk melk en budgetmerk melk. Behalve dat het A-merk het budget voor reclame moet terugverdienen. Waar ik dan wel weer op let: de omstandigheden voor de dieren. Gebruik je liever plantaardige zuivel? Dan kun je nagaan of het loont om zelf aan de slag te gaan. YouTube staat vol met tips over het zelf maken van plantaardige melk.
Tip 8: Volkorenpasta en zilvervliesrijst zijn gezonder dan de witte variant. Je bent ook sneller verzadigd. Helaas zijn deze producten ook wel een beetje duurder, probeer het besparen hierop dan ook niet in de winkel te doen. Zorg vooral dat je geen onnodige hoeveelheden kookt en dus eten weg moet gooien. Volgens het voedingscentrum is het ongeveer 75 tot 100 gram per persoon, maar als je merkt dat je dan nog te veel hebt, minder dit dan naar eigen gebruik. Wij eten maar 75 tot 100 gram pasta en rijst met 2 personen, we zijn geen grote eters en ik vind het belangrijker dat we genoeg groenten eten.
Tip 9: Er wordt tegenwoordig heel wat gedaan om koek, chips en andere fabrieksmatige producten voor ‘gezond’ af te doen. Ik vind ze echter altijd erg duur en eigenlijk niet lekker. Dus als ik een koekje, snoepje of chipje neem, is dit ‘gewoon’ de vette, zoute, suikerrijke variant. Met mate kan dit helemaal geen kwaad en je craving wordt echt voldaan. Terwijl je misschien wel meer gaat snoepen als je de ‘light’ variant neemt. Waardoor je het ook weer meer in je portemonnee voelt.
Tip 10: Koop niet meer dan je daadwerkelijk op gaat eten. Voedsel dat vergaat voor het uiteindelijk opgegeten wordt of kan worden, drijft de prijs onderaan de bon van velen flink omhoog. Het is dus goed om niet meer te kopen dan je daadwerkelijk wéét dat je gaat gebruiken. Dat geldt overigens net zo goed voor ongezond eten, maar gezonde opties als groente en fruit zijn nu eenmaal wat sneller bedorven dan een zak chips.