Dit zijn de 10 beste bespaartips voor de boodschappen

Het internet staat vól met bespaartips voor de boodschappen. Maar deze 10 zijn onze favorieten en besparen ook het meeste geld.

1 – Check thuis je (koel)kasten en vriezer

Ik hoor nog vaak dat mensen vaak producten kopen die ze eigenlijk nog thuis hebben liggen. Dat kost onnodig veel geld, speelt verspilling in de hand. Ga daarom voordat je naar de winkel gaat eerst na wat je allemaal nog in huis hebt en hoe je die ingrediënten kunt gebruiken komende week.

2 – Maak een weekmenu 

Beter nog maak je met alles wat je nog in huis hebt plannen voor een weekmenu. Je zal er dan best nog wat bij moeten halen, maar zo bespaar je wel flink en voorkom je dat wat je nog hebt in de prullenbak belandt.

CHECK OOK: De PorteRenee Boodschappencursus met daarin o.a. een handige uitleg hoe je een weekmenu opstelt.

3 – Kies de super met de beste deals

Als je echt wil besparen ga je niet elke week vijf verschillende supermarkten af, maar kies je het liefst één of twee supermarkten met de beste deals. Ik zelf combineer graag een bezoekje aan Lidl of Aldi voor de goedkope dagelijkse spullen, met een bezoekje aan een Jumbo, Albert Heijn, Jan Linders of Plus voor de aanbiedingen. Vaak hebben de Duitse budgetsupermarkten ook wel een aantal goede (vers) aanbiedingen.

4- Gebruik een lijstje

Alles wat je dan nog wel moet kopen zet je op een boodschappenlijstje. Vergeet deze niet mee te nemen naar de winkel! (Ja, ik spreek uit ervaring.) Hou je in de winkel ook aan wat er op je lijstje staat en laat je niet (teveel) verleiden door andere producten. Zie je deals, kijk dan of dit product iets kan vervangen op je lijstje zodat je ook daadwerkelijk geld bespaart in plaats van extra geld uitgeeft. 

LEES OOK: 5 x budgetproof lunchen

5 – Neem de fiets of wandel naar de supermarkt

In een auto kun je alles meenemen, te voet of met de fiets ben je toch wat meer beperkt. Dat kan je flink helpen tegen impulsaankopen. Helemaal op momenten dat je eigenlijk maar voor een kleine boodschap naar de winkel gaat. Je kunt dan ook beter een (draagbaar) mandje nemen dan een karretje want daar laad je toch minder in. 

6 – Probeer minder vaak boodschappen te doen 

Ik ben begin dit jaar begonnen met het oprekken van de tijd die tussen twee boodschappen momenten zit. Een week werd zo tien dagen, tien dagen werden er veertien en uiteindelijk is het me zelfs een keer gelukt om drie weken geen boodschappen te doen. Met een volle voorraadkast en een huishouden van twee volwassenen is dat natuurlijk veel makkelijker dan met een kleinere voorraad en een groter huishouden. Maar winkels zijn tegenwoordig zeven dagen per week open, probeer eens een extra dag of twee te wachten met boodschappen doen. Wees creatief met wat er nog over is (vaak zoveel meer dan je op het eerste gezicht denkt). Dat kan zo een paar tientjes schelen op je uiteindelijke uitgaven in een maand. 

7 – Gebruik je rekenmachine 

Of je hersenen als je beter bent in hoofdrekenen dan ik. Rekenen is wat je het meeste kan besparen. Het maakt niet zozeer uit of het gaat om aanbiedingen of gewoon welke verpakking het goedkoopst is, maar rekenen kan je wel helpen om niet teveel uit te geven. Dus: rekenmachine.

8 – Kijk eerst in de uitverkoopbak

Als het gaat om impulsaankopen heb ik één uitzonderingen. Als er een goede deal in de uitverkoopbak van de supermarkt ligt van een product dat ik graag/ regelmatig gebruik mag ik deze van mezelf altijd meenemen. De uitverkoopbak kan ook enorme uitkomst bieden voor items die je toch al op je lijstje had staan. Tja, dan moet je misschien vanavond sla eten in plaats van woensdag, maar dan eet je woensdag toch lekker wat je vandaag klaar wilde maken? Daarnaast vind ik heel vaak producten die goed in te vriezen zijn in de uitverkoopbak. Echt een uitkomst wat mij betreft.

9 – Wees niet merkvast 

Altijd hetzelfde merk willen kopen kan je voor bepaalde producten echt flink geld kosten. Natuurlijk snap ik het bij bepaalde dingen wel. Een fervent Coca Cola drinker gaat meestal niet zo makkelijk over naar Pepsi. Maar van heel veel dingen kun je prima switchen naar het merk dat in de aanbieding is óf het goedkopere huismerk. In sommige gevallen scheelt het meer dan de helft in prijs. Stel dat je elke week ook maar €1,00 bespaart door te kiezen voor een goedkopere optie, dan heb je aan het einde van het jaar €52,00 over. Die besparing hoeft alleen niet bij €1,00 per week te blijven, maar kan rap oplopen als je al je keuzes eens onder de loep neemt. 

10 – Ken je bodemprijzen 

Besparen doe je niet op komkommers en broccoli. Hoewel je best wel op kunt letten dat je voordelig groente koopt door ze in seizoen te kopen en in de aanbieding, gaat dat om centen. Wat wel optelt is wat je kunt besparen op houdbare producten. Je kunt hier sowieso meer en makkelijker op besparen omdat je deze langer ‘op de plank’ kunt hebben liggen. Het is slim om te onthouden wat de absoluut laagste prijs is die je ooit betaald hebt voor elk product. Dan weet je wanneer je moet inslaan en wanneer je een deal beter over kunt slaan. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!