10 bespaartips die je leven niet minder leuk maken

Besparen maakt het leven echt niet minder leuk. Ik geef je 10 bespaartips waarmee je je centen lekker in je zak houdt zonder dat het zeer doet.

door Sasja

Tip 1: Google naar kortingscodes

Nieuwe koelkast of dagje naar de dierentuin? Kijk voordat je op de bestelknop drukt of je ergens korting of een kortingscode kunt scoren. Ik kocht vorige maand een mooi stoeltje. Stond al lang op mijn verlanglijstje en op Marktplaats was hij (helaas) niet te vinden. Al Googelend kwam ik op de site van een winkel die net dat weekend 15% korting had op alle stoelen. En schreef ik me in voor hun nieuwsbrief? Dan kreeg ik ook nog eens €15 korting. Had ik de stoel gekocht bij de eerste winkel die bovenaan in Google verscheen, dan was ik €90 meer kwijt geweest. En die nieuwsbrief? Tja, daar heb ik me wel meteen weer voor uitgeschreven.

kortingscode bespaartips

Tip 2: Laat je niet verleiden

Want nieuwsbrieven kosten vaak geld (behalve die van Porterenee natuurlijk). Nou ja, de nieuwsbrief zelf natuurlijk niet, maar de verleiding kan geld kosten. Zie ik in de onderwerpregel ‘alleen vandaag 50% op alle zomerjurkjes’ staan? Dan betrap ik mezelf er toch vaak op dat ik even doorklik. En dat terwijl ik helemaal geen jurkje meer nodig heb. Hetzelfde geldt voor reclamefolders. Wil ik ook niet meer. Als ik wil weten welke aanbiedingen de supermarkt deze week heeft. Dan kijk ik de folder online wel even door. Dus plak een sticker op je deur zodat de folderbezorger jouw huis overslaat.

Tip 3: Deel je abonnementen

Heb je abonnementen? Zeg ze op óf deel ze. Scheelt echt veel geld. Zo delen mijn ouders de krant met de buren en deel ik een Netflix-account. Scheelt me €7,50 per maand. Goed, geen Netflix is nog goedkoper natuurlijk, maar af en toe een serietje of film kijken vind ik wel heel fijn. De streamingdienst is wat minder blij met mij en er gaan geruchten dat ze de boel flink gaan beperken waardoor het lastiger wordt een account met anderen huishoudens te delen. Maar ondertussen heeft het me al flink wat centen bespaard. 

Tip 4: Zeg je TV-abonnement op

Kijk je weinig tv? Zeg je abonnement op. Ik sprak laatst iemand die een Chromecast aan zijn televisie had hangen. Daarmee kan je programma’s via bijvoorbeeld de NPO-, RTL- en Netflix-app zo naar je televisietoestel streamen. Je hebt dus alleen maar een internetaansluiting nodig. En een smartphone of tablet waarmee je de Chromecast bedient. Deze switch staat in ieder geval op mijn to do-lijstje. 

Tip 5: Bespaar op je energie

Wees eens wat meer bewust van je energieverbruik. Wist je bijvoorbeeld dat de opladers van je mobiele telefoon continu stroom verbruiken, ook als er geen apparaat op aangesloten is? Haal ze dus uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. En heb je een wasje gedraaid? Hang de natte was even op een droogrekje en prop het niet klakkeloos in wasdroger. Dat apparaat is namelijk één van de grootste energieslurpers in huis. Scheelt je zo een paar tientjes per jaar. Ook in de badkamer kan je geld besparen. Douche je 5 minuten in plaats van de gemiddelde 9 minuten?  Dan bespaar je maar liefst €80 per jaar. Lekker bedrag toch? Check hier trouwens de energievergelijker.

Tip 6: Laat spelcomputers links liggen

Een PlayStation of Nintendo? Hebben wij niet. De aanschaf van die spelcomputers vind ik al gruwelijk duur, maar dan ben je er nog niet. Want vindt je kind die ene game nu hartstikke tof? Over twee maanden is er vast wel weer een ander spel dat favoriet is. En een nieuw spel kost al snel een paar tientjes. Mijn kinderen mogen echt wel spelletjes spelen hoor, maar gewoon op internet of op de tablet met een gratis app. Ze klagen echt nooit.

Tip 7: Kies voor B-merken

Het is een open deur, maar laat A-merken staan. A-merken pompen veel geld in marketing en reclame. Door deze producten te kopen betaal jij dus lekker aan mee. En ik merk het verschil echt niet. Behalve dan de pindakaas. Die vinden ze hier van Calvé toch echt de lekkerste. 

Tip 8: Tank tijdens voordeelmomenten

Bespaar op je benzine. Door slim te tanken bespaar ik per jaar zo’n €200. Zo tank ik nooit (écht nooit) langs de snelweg, maar alleen bij de onbemande pomp hier in de buurt. En dan op woensdag of zaterdag. Want dan hebben ze daar een voordeelactie. Scheelt echt! 

Tip 9: Leen of huur in plaats van te kopen

Leen of huur spullen die je weinig gebruikt. Zo wil ik één keer per jaar mijn terras te lijf gaan met een hogedrukspuit. Die leen ik dan van mijn buurman. Net als de kruiwagen of boormachine die ik sporadisch gebruik. Er zijn ook verschillende websites waar je dit soort spullen van particulieren in de buurt kan huren tegen een schappelijke prijs. En heb je zelf een aanhangwagen of tegelsnijder staan? Dan kan je die ook verhuren.  

Tip 10: Betaal zoveel mogelijk in één keer

Betalen in termijnen kost geld. Ga je een cursus doen? Betaal deze dan in één keer in plaats van in termijnen. Ook je (zorg)verzekering in een keer betalen scheelt geld. In sommige gevallen kan een betaling in één keer oplopen tot een besparing van 8%. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop